Cum să decorezi un botez cu 600 lei

Botez Luca-127

Hello, world!
Luc al meu crește și încep să mai am și eu momente de tandrețe cu al meu suflet, promițându-i să mai scriu din joi în poi’. Și cum mă simt datoare să ofer proaspetelor și viitoarelor mămici, care mi-au tooot scris, detalii despre cum am realizat decorul botezului lui Făt-Frumușel, am zis că e o ocazie minunată să încep să îmi adun cuvintele și ideile demult ațipite într-un prim articol.

Botezul bebelinului, mai ales dacă e primul, poate fi pe cât de frumos, pe atât de stresant. Dacă te ține buzunarul de la cămașă, angajezi o firmă drăguță de organizare evenimente și te-ai scos. Îți iei pălăria, geanta și, eventual, copilul și mergi la petrecere.

Dar dacă vrei să te ocupi tu de organizare și decor și să ai o investiție minimă, atunci trebuie să știi că ai nevoie de ajutorul familiei (să îl mai lași pe copil cu soțul, bunicii, frații) și de prieteni buni, care să îți dea și două mâini de ajutor.

Așadar, iată pe scurt ce am făcut eu și cum puteți crea și voi un decor frumos cu 600 lei pentru un botez de vreo 40 de persoane. Menționez că Pinterest a fost principala sursă de inspirație.

Pentru tavan:

 • Norișori din vatelină (8 buc): 100 lei
 • Baloane cu aer de hârtie (15 buc): 120 lei

Botez Luca-72

Pentru mese (șapte):

 • Flori gypsophila (50 fire): 125 lei
 • Suport flori (14 buc): 31 lei
 • Mărturii: 100 lei
 • Meniuri (7 buc): 14 lei
 • Plicuri albastre cu sticker (30 buc): 30 lei

decor masa

Pentru candy bar:

Toppers prăjituri (vreo 30-40 buc): 30 lei

praji3

Pentru exterior:

 • Perdea de 100 cocori origami: 15 lei

TOTAL: 565 lei**

** la care se mai adaugă costul transportului obiectelor comandate de 35 lei

Botez Luca-239

Ca alte elemente de decor, am mai luat eu o păturică, o geantă de picnic, props-uri pentru copii și adulți, o ramă foto cu poze cu noi și numele lui Luca făcut din lemn, obiecte pe care le aveam deja. Coșulețul cu baloane cu heliu l-am primit cadou :).

PLAN

 1. M-am apucat din timp

Cine mă cunoaște, știe că atunci când mă entuziasmează o idee, mă las copleșită de ea și până nu o secționez în mii de bucăți nu o pot scoate din minte. Drept dovadă, eu m-am apucat de schițat botezul cu muuulte luni înainte…să se nască Luc cel Mic. Da, înainte să se nască. Și după ce am stabilit grosso modo detaliile logistice (locația, în special), m-am liniștit :)) Nu zic să fiți ca mine, dar e destul de important localul, ca să știți ce puteți face cu el, cum să vă adaptați ideile și cum să îl valorificați.

Eu am militat pentru un local cu grinzi de lemn pe tavan, de care puteam agăța lucruri și cu un spațiu verde generos pentru imaginație.

2. Am stabilit tema, gama de culori și obiectele de decor

Nu este obligatoriu, dar cred că e frumos să îți stabilești o temă a evenimentului, ca elementele de decor să se completeze și să se împletească armonios. Tema noastră a fost Cerul (locul de unde Luca a fugit, cred eu), iar culorile dominante au fost alb și albastru ciel.

În timp ce bebelinul sugea sau dormea, eu butonăm telefonul și căutam idei, în mare parte pe Pinterest și vorbind cu ale mele prietene. Așa, ne-am gândit ca piesele centrale reprezentative temei și relativ ușor de transpus în realitate să fie diverse păsări, nori, baloane cu aer, avioane de hârtie (la care am renunțat din lipsă de timp) și, pe mese, flori albe, mărunte, puse în borcane.

 1. M-am pus pe documentat și comparat prețuri

Localul a fost destul de costisitor pentru puterea noastră financiară și a fost mai mult un moft al meu pe care soțul l-a acceptat cu condiția să nu mai existe cheltuieli mari auxiliare. Așa că, zile întregi am căutat variante ieftine pentru cele de sus.

 •  Pentru păsări, opțiunea care m-a încântat din prima au fost cele origami (ideea a venit de la avioanele de hârtie). Am avut nevoie de 100 de coli și gută de pescuit (15 lei cu totul);
 • Norișorii au trecut prin muuulte experimente, dar cea mai simplă opțiune are la bază abajur de hârtie de la Pepco sau Ikea care costă 6 lei și vatelină pufoasă lipită pe deasupra, luată la kilogram (am găsit pe OLX 20 lei/kg, transport neinclus). Pentru 8 norișori, este nevoie de 2 kg vatelină și 8 abajururi (în jur de 100 lei cu totul);
 •  Baloanele cu aer de hârtie – le-am găsit pe AliExpress și au venit în aproape două luni. Balonul costă în jur de 8 lei, iar eu am luat 15 (120 lei);
 •  Flori albe: cea mai ieftină și drăguță variantă a fost Gypsophila sau Floarea Miresei, unde firul a costat 2.5 lei. Eu am luat 50 de fire (125 lei);
 •  Suportul florilor a fost gratis (borcane de acasă), dar 31 lei a costat decoratul lor cu dantelă și panglică de pe ArtDecoLand.
 1. Ne-am apucat de meșterit
 • Păsările

Din tutorialele de pe youtube, am ales varianta cocorilor origami și vă puteți inspira de aici.

Cum voiam să fie o perdea de păsări destul de mare, de vreo 100 de cocori, am apelat la ajutorul a încă doi oameni (fratele și un prieten), fiindcă singură nu cred că aș fi avut atâta răbdare. La început, eram destul de neîndemânatica și aveam nevoie de 15-20 minute pentru o pasăre. Dar, cu timpul, am învățat tehnica și timpul s-a redus la 10 minute de cocor. Am făcut în fiecare zi vreo 5-6.

Cu ajutorul unui ac de cusut și al unei gute de pescuit transparente, am făcut vreo 11-12 ghirlande de cocori, diferite ca mărime, pentru a crea ideea de dispersie naturală. Am trecut guta prin mijlocul păsării de două ori, să nu se deplaseze cocorul în jos (vezi poză).

pasare zoom

Am căutat foi origami, care ar fi fost mult mai utile (sunt deja pătrate și lucioase), dar din păcate am găsit numai seturi multicolore.

 • Norii

După cum am spus mai sus, cea mai simplă variantă este să combinați abajururile de hârtie de la Ikea (45 cm diametru) cu cele de la Pepco (30 cm diametrul), să iasă norișori de diferite dimensiuni.

abajur

Eventual, legați și câteva abajururi pe centru cu ață sau scoci de hârtie ca să le turtiti, să devină ovale. Iar procesul este simplu: aplicați pe o porțiune de hârtie adeziv (cel tip spray e cel mai bun) și imediat lipiți o bucată de vatelină. Repetați procesul până se umple tot abajurul cu vatelină.

Dacă nu găsiți vatelină la kg, puteți lua de la pernuțele de decor.

Botez Luca-73

ATENȚIE: să nu dați cu adezivul spray pe deasupra vatelinei, ca să „fixați”, cum am vrut eu să fac, că o atacă și o îngălbenește.

O altă variantă mai frumoasă, dar care necesită mult mai mult timp, mi-a prezentat-o o bună prietenă arhitect: faci un schelet ovoidal din sârmă, pe care prinzi cu scoci de hârtie sau ață o foaie de copt, pe care abia apoi lipești vatelină. Frumusețea constă în faptul ca se formează forme și dimensiuni mult mai variate. Noi așa am făcut peste jumătate, dar au muncit muuulți oameni.

Pentru lipit am folosit spray din Dedeman. Iar pentru agățat abajurul am folosit fir de croșetat, fiindcă este foarte tare, dar puteți folosi și gută de pescuit.

Ca bonus, norișorii din abajururi îi puteți face cadou invitaților și pot fi agățați în camera copilului pe post de lustră:

lustra bebe

Iar dacă întrerupătorul are și regulator de intensitate, e și mai drăguț.

 • Borcane cu flori

Deși există variante ieftine de suport flori/vaze în Ikea sau Pepco (10-15 lei), am ales totuși să folosesc o variantă și mai ieftină: borcanele mamei decorate cu dantelă pe iută și panglică de satin. Ca borcane, mi s-au părut ideale cele de la mazărea Olympia, că sunt mai înalte.

Pentru un borcan, e nevoie de 40 cm dantelă (grosime 6.5 cm) și 45 cm panglică. Așa că, pentru 14 borcane (am pus câte două pe masă), am luat 3 role de dantelă (21 lei) și o rolă de panglică satin ivoire (3 lei).

Am spălat foarte bine borcanele, le-am pus la uscat și am lipit dantela cu ajutorul unui adeziv universal alb (7 lei). Pe deasupra, am făcut fundă din panglică de satin.

Botez Luca-74

Fiecare borcan a avut trei-patru fire de flori, ca să fie bogat. Puteți folosi doar trei și pe restul să le așezați pe șervețelele invitaților. Noi am avut Mâna Maicii Domnului de la local.

Botez Luca-67

 1. Mărturii – cutii cu bomboane M&M

Pentru că, din nou, costul a fost factorul decisiv, eram hotărâtă să fac bărcuțe de hârtie în care să pun bomboane M&M.

Dar, fiindcă nu părea tocmai igienic, am găsit pe AliExpress variante decente de cutii, sub formă de trenuleț (50 de bucati=50 de lei), pe care le-am umplut cu bomboane M&M (de vreo 50 lei). Sunt pe site multe modele din care vă puteți alege.

 1. Toppers-uri tematice pentru prăjituri

Personalul de dulciuri de la localul respectiv face niște prăjituri grozave, dar fără forme specifice vreunei teme. Așa că am ales să accesorizez eu deserturile cu toppers-uri variate. Au costat vreo 30 de lei, dar am mai plătit 20 lei pe transport că au venit din Brașov.

 1. Tortul

Dacă nu poți comanda un tort stilizat conform temei, fie că nu îți permite localul sau fie că nu îți permite bugetul, florile naturale reprezintă o variantă ornamentală frumoasă și ieftină. De preferat ca acestea să fie pe suportul tortului, și nu pe el direct.

Botez Luca-498

 1. Meniul

Am apelat la prietena mea arhitect care mi-a făcut în photoshop meniul și, pe foi cartonate, le-am scos la o altă prietenă. După cum vă spuneam, prietenii sunt foarte importanți. Dar dacă mergeți la un xerox de scară de bloc, 7 meniuri ar fi în jur de 14 lei.

 1. Plicuri

Dacă am fost foarte economă la restul elementelor, la plicuri chiar nu m-am mai uitat în portofel, pentru că și ele pot fi un interesant element de decor. Am luat unele colorate, cu scticker, cam 1 leu fiecare de aici. Totuși, să știți că se găsesc plicuri și de trei ori mai ieftine, simple, albe.

***

Ca o altă idee, puteți să reciclați recuzită de la alte evenimente ale voastre sau ale prietenilor și să nu vă fie teamă să le inventați un rol.

Mai mult, lăsați-vă imaginația să participe la marathon și încercați cu toate instrumentele să transpuneți ideile în realitate, chiar dacă sunt sortite eșecului. Fiindcă din eșec, ajungi în alt eșec și abia apoi ies cele mai bune rezultate.

Un eveniment reușit vă doresc și să vă bucurați din plin de el, fiindcă, deși credem cu toată tăria că pentru bebe ne străduim să iasă bine, ne străduim de fapt pentru noi.

Notă: Pozele au fost făcute de fotograful evenimentului, Ionuț Mircioagă.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s